Wednesday, November 10, 2010

Simpan duit 10sen tahun 1971, 1994 & 2003!

Salam 1 Malaysia..


Okey, sy akan share kan knowledge2 yg sy ada kepada semua.. hope kita dapat share sama2 n menyebarkan wabak penyakit ni.. PENYAKIT CHECK WALLET!!! bila dapat duit baki dari bayar pape pun..


Edisi siasat hari ini sy akan menceritakan serba sedikit tentang duit syiling 10sen negara kita yg paling mahal.. jangan x percaya, tetapi inilah hakikatnyer..


p/s = gambar ini sy copy daripada google sebab saya sendiri pn masih blom ada duit ini.. kepada owner gambar ni, saya mintak izin nk pakai gambar ni yer.. nk share ilmu ngn anak cucu..





Tadaa....


10 sen 1971.. inilah tahun keramat bg semua pengumpul2 duit lama yg ingin lengkapkan koleksi duit 10sen mereka.. nampak biasa jer kan.. ape yg pelik sangat?? beli gula2 pun dapat 2 biji jer.. duit ini mengikut katalog Steven Tan edisi 19, hrga dia RM120-280 SEKEPING bergantung condition!!!


kenapa mahal sangat?? baiklah murid2, duit syiling 10sen dari tahun 1967-2010 normally average ditempa@diproses adalah PULUHan JUTA atau RATUSan JUTA keping setahun.. tetapi duit 10sen tahun 1971 ni hanya ditempa@diproses sebanyak 32 236 keping sahaja.. sangat sedikit.. walaupun duit ini di letak harga sekitar rm120-280, sy belum pernah lagi jumpa ada org nk jual bwh rm200.. setakat ni average hrga yg sy jumpa antara rm210-450..


serba sedikit sejarah mengenai duit ni kenapa ditempa sedikit?? ape yg tok guru sy cakap, nama lain bg duit ini adalah 'duit banjir'. ketika tahun itu, kuala lumpur dikatakan banjir. mesin2 yg digunakan untuk buat duit syiling ni banyak rosak.. so, kuantiti yg dapat diproses adalah amat sedikit..


selain daripada 10sen tahun 1971, ada 2 tahun lg yg berpotensi untuk jadi mahal di masa akan datang iaitu tahun 1994 dan 2003. kuantiti yg dikeluarkan pada tahun 1994 ialah sebanyak 7 122 222 keping. berjaya menduduki carta ke 2 sedikit diproses manakala tahun 2003 pula sebanyak 8 640 000 menduduki carta ke 3 duit 10sen yg paling sedikit diproses..


jika anda x percaya, pecah tabung or setiap duit baki yg anda perolehi, sila cek tahun2 yg sy sebutkan diatas.. memang susah nk jumpa..

SELAMAT TERJEBAK PENYAKIT INI!!!
g cek wallet masing2..

6 comments:

duit syiling said...

argghhhhhhhhhhhhhhh!!!!!! xde.. frust gler.. hoho hrp purse berat sbb duit syiling je.. tp hampeh xdokkk!

Buin said...

go back and practice to find the coin,hehe

HiGHNeSS FiQ said...

org yg jge tol sng r nk dpt syiling nih~ hehe..
jom singgah n cmnnt kt blog shark lak~ ;)

Buin said...

hishness fiq-haha.taw xpe.
ok.blogwalking kt ur blog. ;)

Anonymous said...

btl ke duit thn 2 mahal???nkjual kt sape???haha

Buin said...

xtaw..try jual kat bank negara.hehek